Fondul Roman de Dezvoltare Sociala
   
" O organizatie pentru oameni si problemele lor "
Programe incheiate • PDR
Proiectul de Dezvoltare Rurala - Fereastra comunitara

Proiectul de Dezvoltare Rurala (PDR) a fost initiat de Ministerului Administratiei si Internelor si a avut ca obiectiv general cresterea capacitatii administratiei locale din mediul rural de a dezvolta proiecte locale destinate imbunatatirii infrastructurii, cu consultarea si implicarea comunitatii, prin cresterea rolului consiliilor locale si prin dezvoltarea abilitatilor de planificare si gestionare a investitiilor.

"Fereastra comunitara" a PDR - pentru implementarea careia FRDS a actionat in calitate de agentie de implementare - a fost destinata comunitatilor periferice si de dimensiuni reduse, ale caror probleme de infrastructura riscau sa fie considerate marginale in raport cu gravitatea problemelor existente la nivelul unei comune. Pe baza unei competitii de proiecte, aceste comunitati si-au ierarhizat problemele de infrastructura si au primit granturi pentru investitii in nevoile prioritare.
Granturile au fost gestionate prin implicarea cetatenilor atat in managementul financiar, cat si in cel tehnic, dupa modelul deja aplicat in proiectele derulate anterior de catre FRDS.

Perioada:  2004 - 2006

Obiective generale:    
   - imbunatatirea conditiilor de trai
   - implicarea cetatenilor in dezvoltarea comunitatii
   - cresterea capacitatii de organizare la nivel local

Beneficiari: comunitati rurale din 5 judete pilot

Valoarea proiectului : 3 milioane USD

Finantatori: 
   
- BIRD (imprumut rambursabil acordat Guvernului Romaniei reprezentat de Ministerul Finantelor)
    - contributie de la bugetul de stat

Rezultate: 
   - 66 km de drumuri comunale reabilitate
   - 22 km de retele de alimentare cu apa
   - 285 m2 suprafata construita sau reabilitata de centru comunitar
   - 99 membri ai comunitatilor finantate instruiti in management de proiect.

Impact:
Potrivit unui studiu intern (2005), la nivel comunitar interventia in avans a FRDS a avut ca impact cresterea capacitatii membrilor comunitatilor respective de a contribui la implementarea unui proiect comunitar, si, consecutiv, a gradului de participare comunitara, ceea ce a facilitat ulterior implementarea cu succes a celorlalte componente ale PDR.

Existenta procedurilor si a unui sistem de lucru functional in cadrul FRDS, aplicabil componentei "Fereastra comunitara", a facut ca Proiectul, aflat la inceput intr-un impas din punct de vedere al asumarii politice si implicit in intarziere ca implementare, sa re-castige increderea primarilor din judetele pilot, sa capete rapid vizibilitate, si sa constituie un model de lucru necesar si util pentru celelalte componente (care au demarat dupa constituirea echipei si a  procedurilor).