Fondul Roman de Dezvoltare Sociala
   
" O organizatie pentru oameni si problemele lor "
Programe incheiate • SDSCM 1
Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere


Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere - faza I este una dintre componentele Programului "Inchiderea Minelor si Atenuarea Impactului Social". Prin intermediul Programului, initiat in anul 2000 de Ministerul Economiei si Comertului, au fost inchise 31 de mine, au fost create oportunitati de angajare diverse pentru forta de munca disponibilizata si a fost dezvoltata capacitatea agentiilor implicate in procesul de restructurare a sectorului minier.

Inscriindu-se in ansamblul demersurilor de atenuare a impactului social asupra zonelor afectate de restructurarea sectorului minier, Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere si-a propus, in principal, dezvoltarea capacitatii comunitatilor miniere de a-si gestiona propriile probleme.

FRDS a indeplinit rolul de agentie de implementare pentru aceasta componenta, pe langa Ministerul Economieie si Industriei (in calitate de beneficiar al imprumutului), colaborand in aceasta calitate cu Agentia Nationala de Dezvoltare a Zonelor Miniere, responsabila de atenuarea impactului social ca urmare a procesului de restructuare economica.

Interventia FRDS la nivelul comunitatilor se subsumeaza acelorasi principii de implicare cetateneasca, parteneriat, contributie locala, dezvoltare de capacitati pentru derularea proiectelor, promovate in cadrul celorlalte proiecte, ce se subscriu misiunii organizatiei. Portofoliul de proiecte si pachetul de suport oferit beneficiarilor in pregatirea si implementarea proiectelor au fost adaptate specificului comunitatilor miniere.

Perioada: 2004 - 2006

Obiective generale:
   - regenerare socio-economica
   - promovarea initiativelor locale
   - cresterea capacitatii de a gestiona proiecte

Beneficiari:
   - comunitati miniere afectate de restructurarea industriei de profil (din rural si urban)
   - grupuri dezavantajate din comunitati miniere (din rural si urban)

Valoarea proiectului: 6,9 milioane USD

Finantatori:
   - BIRD (imprumut rambursabil acordat Guvernului Romaniei reprezentat prin Ministerul Finantelor)
   - contributie de la bugetul de stat

Rezultate:
   - 75 de comunitati facilitate
   - 69 de lucrari de mica infrastructura realizate
   - 10 mici afaceri demarate
   - 12 servicii sociale dezvoltate
   - 260 membri ai comunitatilor finantate instruiti in management de proiect

Impact:
"Proiectele finantate prin SDSCM raspund unor nevoi identificate de comunitate si percepute ca fiind prioritare [...] Succesul in obtinerea finantarii proiectelor propuse si mai ales implementarea cu succes a acestora au un efect de contagiune la nivelul localitatii. Exemplele pozitive ii incurajeaza si pe alti membri ai comunitatii sa aiba initiative in vederea rezolvarii unor probleme comunitare" - evaluare externa realizata de Gallup Organization International (2008)

Interventia FRDS, bazata pe initiative ale comunitatii, in contextul unei atitudini cvasi-generale de neimplicare si neincredere in masurile guvernamentale, la nivelul comunitatilor de miniere, a necesitat eforturi deosebite. Facilitatorii FRDS au avut un rol insemnat in procesul de stimulare a participarii comunitare : au cartografiat satele, periferiile si semi-periferiile localitatilor miniere urbane, inclusiv zonele centrale recunoscute ca "foarte sarace" (fara acces la apa, canalizare, centrala termica etc) si le-au informat si sprijinit pentru a intocmi o cerere de finantare eligibila. Rezultatul nu s-a lasat mult asteptat : 

    -   56 km de drum reabilitati care imbunatatesc accesul la scoala, servicii publice, piete etc., 
    -   37 km de retele de alimentare cu apa 
    -   234 mreabilitati din centre comunitare in care se desfasoara activitati culturale, sociale, interetnice 
    -   2410 persoane dezavantajate beneficiaza de servicii sociale alternative (servicii de ingrijire socio-medicale pentru batrani dependenti, locuri de joaca pentru copii, centre sociale multifunctionale etc) 
    -   4 centre de prelucrare si comercializare a materiilor prime, 2 pensiuni turistice, 1 serviciu de transport local de persoane si 1 service auto care actioneaza ca poli de dezvoltare locala