Fondul Roman de Dezvoltare Sociala
   
" O organizatie pentru oameni si problemele lor "
Programe incheiate • PIP
Programul de Intervenşii Prioritare

 

Programul de Interventii Prioritare (PIP) este plasat in contextul mai larg al Deceniului de Incluziune Sociala si este una din cele 4 componente ale Proiectului de Incluziune Sociala, proiect guvernamental finantat dintr-un imprumut de la Banca Mondiala (Monitorul oficial 172/2009). Pe baza retetelor de succes ale proiectelor anterioare, dar introducand elemente de noutate si inovatie, FRDS a construit programul astfel incat sa maximizeze impactul dorit : promovarea unei perspective integratoare asupra dezvoltarii locale prin finantarea proiectelor integrate si mobilizarea actorilor locali interesati.

Un proiect integrat cuprinde cel putin doua componente, din aria infrastructurii si a serviciilor sociale comunitare. Astfel, o comunitate de romi este pusa in situatia de a a face mai mult de o alegere din multitudinea de lipsuri si dificultati cu care se confrunta, avand de asemenea posibilitatea, ca pentru problemele care nu se pot rezolva din fondurile PIP, sa solicite sprijin pentru pregatirea unor proiecte cu finantare din fonduri europene.

Diferentele de abordare a problematicii au impus si cateva transformari institutionale, FRDS adaptandu-si structura organizatorica prin infiintarea unui Birou pentru Relatia cu Comunitatile Romilor.

PIP este destinat comunitatilor majoritare de romi din care 81%  din mediul rural .

Perioada: 2007 - 2013

Obiective generale:
    - reducerea saraciei si  promovarea incluziunii sociale in 100 de comunitati foarte sarace de romi

Beneficiari:
  
- comunitati sarace de romi

Valoarea proiectului: 17,770 milioane Euro

Finantatori:
  
- Imprumut de la BIRD
   - Guvernul Romaniei

Prezentare proiect pe site-ul Bancii Mondiale

Documente utilizate in implementarea PIP:

Rezultate partiale (la 31 decembrie 2012):
- 147 de comunitati sprijinite sa initieze proiecte locale (facilitate)
- 133 proiecte integrate (depuse de primarii, in parteneriat cu reprezentantii comunitatilor si cu ONG-uri ce cuprind lucrari de mica infrastructura si servicii sociale ) aprobate pentru finantare:
          - 35 proiecte integrate in implementare 
          - 98 proiecte finalizate
- 370 de persoane (in medie 3 reprezentanti ai fiecarei comunitati de romi finantate, reprezentanti ai primariei si ai ONG partener) instruite in management de proiect.

PREZENTARE PROIECTE

Lista Contractelor incheiate cu furnizorii de catre beneficiarii de granturi PIP

Impact:
   - In curs de evaluare

Facilitatorii ne povestesc :

"La inceputul facilitarii am intampinat unele dificultati de mobilizare a comunitatii, deoarece plecau in masa la munci agricole si seara erau preocupati sa-si ingrijeasca copiii si batranii ramasi acasa. Am lucrat greu cu membrii comunitatii deoarece, din cauza saraciei, nu au cu ce se imbraca, dar si din cauza neincrederii.Cineva spunea la inceputul facilitarii: Au venit multi la noi, ne-au fotografiat si au plecat fara sa ne ajute cu nimic. Cu toate piedicile intampinate, am reusit in final sa schimbam mentalitatea in randul comunitatii de romi, in randul reprezentantilor locali si impreuna am finalizat ceea ce ne-am propus"

"Oamenii au inteles ca problemele lor pot fi rezolvate daca se implica si ei. Au inteles ca daca se organizeaza au mai multa influenta asupra institutiilor administrative. La fiecare adunare publica regretau ca nu au invatat carte si au promis ca vor duce copiii la scoala. Chiar copiii care au abandonat ....linkuri la lista de proiecte aprobate, la lista de comunitati, la comunicate

Tags: Incluziune sociala, romi, proiecte integrate, mica infrastructura, servicii sociale