Fondul Roman de Dezvoltare Sociala
   
" O organizatie pentru oameni si problemele lor "
Exemple bune practici • Proiecte de mica infrastructura
Proiecte de mica infrastructura

*  *  *

FRDS deschide drumuri europene

Distinctia de "Sat European" pentru initiative comunitare finantate de Fond

FOTO

Concursul " Satul Romanesc,  Sat  European " lansat  de Delegatia Comisiei Europene in anul 2005 s-a incheiat cu succes pentru FRDS. In competitie s-au inscris 228 de comunitati, 20 dintre ele fiind premiate cu distinctia de " Sat European ". Sapte din aceste initiative comunitare au fost finantate integral sau co-finantate de FRDS. Fara echivoc, s-a demonstrat ca exista un real potential de implicare civica in mediul rural, potential in care putini au crezut in anii trecuti, iar finantarile FRDS au adus o contributie serioasa la " trezirea " si consolidarea spiritului comunitar. 

Comunitatile care au castigat titlul de Sat European au demonstrat ca satele sau comunele lor promoveaza aceleasi valori ca cele din Uniunea Europeana. Jonathan Scheele, seful DCE in Romania, a declarat ca " Oamenii care europenizeaza Ramania sunt cei care aplica in mod firesc, in rezolvarea problemelor, valori europene precum solidaritatea, cooperarea, spiritul civic, respectul pentru traditie, protectia mediului inconjurator ". Concursul organizat de DCE reprezinta astfel o initiativa extraordinara de valorizare a contributiei personale in indentificarea problemelor de interes comun si de recunoastere publica a meritelor initiativelor comunitare pentru dezvoltarea locala pe termen lung.

Actiuni comunitare realizate cu finantare FRDS si premiate de DCE au fost reprezentate de urmatoarele proiecte de mica infrastructura :

·  Jud.Alba, com.Garda de Sus : lucrari de infrastructura, reabilitarea unor drumuri comunale ;

·   Jud. Botosani, com. Ibanesti : pietruirea drumului comunal spre catunul Magura ;

·   Jud. Brasov, com.Sinca Noua : reabilitarea caminului cultural din comuna ;

·   Jud. Calarai, com. Manastirea : sistem de alimentare cu apa a satului Sultana ;

·   Jud. Gorj, com. Tismana : reabilitarea centrului comunitar Topesti ;

·    Jud. Gorj, com. Musetesti: lucrari de alimentare cu apa a comunei;

·     Jud. Neamt, com. Poiana Teiului : lucrari de alimentare cu apa in satele Dreptu, Savinesti, Petru Voda, Poiana Largului ;

* *  *

"Nu trebuie sa ne pierdem identitatea"

(povestea unui centru comunitar)

Locatie:   sat Topesti,  comuna Tismana,  jud. Gorj

Agent de executare:   Grupul din Comunitatea Rurala Saraca Topesti

Grant FRDS:                  69.903 USD

Contributia locala:         10.037 USD

Cost total:                       79.940 USD

Topesti este un sat periferic, ce apartine de fosta Comuna Tismana- devenita  oras in 2003. Sat de deal, aflat in depresiunea Gornovita, la poalele Muntilor Vulcani, in judetul Gorj, localitatea are in jur de 114 familii si aproximativ 360 de locuitori.

Oportunitatile de finantare oferite de FRDS au generat o ampla dezbatere la nivelul comunitatii. Ca multe alte localitati rurale periferice, Topestiul se confrunta cu grave probleme privind infrastructura. Oamenii s-au plans mai intai de starea drumurilor. Pe perioada iernii doar jumatate dintre acestea erau practicabile, restul punand mari probleme, mai ales pentru elevii care trebuie sa parcurga  pe jos distanta pana la scoala. Pe de alta parte, localnicii s-au aratat preocupati de starea precara a caminului cultural. Construit intre anii 1961-1965, exclusiv din contributia satenilor, acesta avea o valoare simbolica puternica pentru comunitate.

Desi au fost invocate si alte nevoi, disputa in ceea ce priveste prioritatile comunitatii a avut in vedere cu precadere aceste doua alternative. Optiunea finala a comunitatii s-a indreptat inspre reabilitarea caminului si transformarea lui intr-un centru comunitar multifunctional. Oameni au considerat ca exista mai multe sanse de a gasi resurse alternative pentru reabilitarea drumului, pentru repararea fostului camin cultural pe sprijinul primariei putandu-se miza cu greu, datorita lipsei de resurse de la bugetul local.

Succesul proiectului s-a datorat conlucrarii unui numar mare de organizatii locale. Grupul de initiativa si comitetul de conducere al proiectului- printre care s-au numarat si reprezentanti ai Fundatiei Tismana, carora le-a revenit sarcina de a mobiliza oamenii, de a angaja si supraveghea constructorul, de a mentine relatia cu FRDS. Autoritatile locale, reticente la inceput, au sprijinit ulterior grupul de initiativa, contribuind nu doar la sustinerea acestui proiect, ci si a altor actiuni comunitare, capatand incredere in seriozitatea grupului. Ocolul Silvic a furnizat lemne de foc pentru centrala termica si lemne pentru lambriuri. Scoala si biserica au avut un rol activ in mobilizarea comunitatii. Membrii Asociatiei Mosnenilor, formata din proprietari de pasune si paduri, au participat si ei cu zile de munca, ,,pentru ca le-am creat posibilitatea desfasurarii sedintelor in centrul comunitar.''

Reabilitarea fostului camin cultural a permis diversificarea si imbogatirea vietii sociale si culturale a satenilor. In noul centru comunitar s-au organizat hore populare, dar si discoteci (de 'buna calitate', dupa cum spun localnicii), s-a vizionat o prima piesa de teatru, s-au sarbatorit evenimente familiale, intalniri ale oamenilor de sarbatorile religioase, intalniri ale Fiilor Satului. In cladirea amenajata prin proiect functioneaza, de asemenea, un centru de dezvoltare a traditiilor si o scoala de arte populare, in cadrul careia copiii invata dansuri populare. In fine aici isi desfasoara activitatea si cateva ONG-uri locale : Asociatia Mosnenilor si Fundatia Tismana. Practic la scurt timp dupa finalizarea proiectului FRDS, noul centru comunitar a devenit locul unor manifestari culturale ce nu mai avusera loc de 20 de ani in sat. Dincolo de rolul lui cultural, centrul a dobandit si un insemnat rol social in viata comunitatii. ,, Inainte oameni se intalneau in carciumi. Aici oamenii se intalnesc sa citeasca, sa se informeze, sa desfasoare activitati cultural-sportive. Oamenii socializeaza mai mult'', considera liderul grupului comunitar. De asemenea, evenimentele organizate in cadrul centrului contribuie si la intretinerea relatiilor dintre comunitate si autoritati. Primaria, Politia, Ocolul Silvic, Autoritatea Fiscala, Prefectura, Directia Agricola, toate isi organizeaza intalnirile cu cetatenii in noul centru comunitar.

Succesul proiectului FRDS a reprezentat punctul de pornire al unei fundamentale schimbari de mentalitate la nivel local. 'Am intrat intr-o noua etapa a gandirii la nivelul intregii comunitati, am progresat', spune liderul grupului comunitar. Si asta se vede in primul rand in aparitia unor noi grupuri de initiativa, care cauta sa rezolve si alte probleme locale, depunerea de proiecte de finantare devenind 'o moda' in sensul bun al cuvantului, la nivelul intregii comune.