Fondul Roman de Dezvoltare Sociala
   
" O organizatie pentru oameni si problemele lor "
Exemple bune practici • Proiecte sociale

COMANESTI - UN ORAS CU TREI PROIECTE SOCIALE DE SUCCES

Centru comunitar Motivation (PS1052)

ACASA - Adapost pentru copii si adulti (PS0016)

Centrul de zi pentru copii "Speranta"- Anina, judetul Caras - Severin

 *  *  *

Pe valea mijlocie a Trotusului, la poalele muntilor Gosmanu din Carpatii Orientali, la capatul de vest al Depresiunii Darmanesti-Comanesti, conditiile au constituit mediul prielnic intemeierii comunitatilor umane cu multe milenii in urma. In aceasta zona se afla orasul Comanesti, fost centru minier si forestier, a carui atestare documentara dateaza din anul 1409, in perioada domniei lui Alexandru cel Bun. Industria carbonifera cu atestare certa din anul 1836, a furnizat carbune atat pentru primele vapoare ale secolului al XIX-lea, vapoare care functionau cu aburi si navigau pe Dunare pana la Viena cat si pentru fabricile de morarit de la Iasi. Bazinul carbonifer Comanesti a fost sursa principala de combustibil solid din jumatatea de rasarit a Romaniei. Cantitatea de carbune extras anual a crescut de la 10.000 tone la inceputul secolului XX, ajungand la 500.000 tone în anul 1989. In anul 2000, datorita costurilor mari de exploatare, minele de carbune din Comanesti s-au inchis. (informatii preluate din Monografia orasului Comanesti 2009, prelucrate pentru site-ul FRDS).

Comanesti, unul dintre numeroasele orase romanesti, afectate de restructurarea sectorului minier ... Comanesti, una dintre numeroasele localitati in care, proiectele finantate de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, in cadrul programului Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere, au contribuit la imbunatatirea calitatii vietii diverselor segmente dezavantajate ale populatiei, prin promovarea serviciilor sociale comunitare, activitatilor generatoare de venit si a lucrarilor de mica infrastructura. Iata trei dintre aceste proiecte, in cadrul carora, au fost infiintate servicii sociale noi pentru comunitate:

1. Schimbarea unei mentalitati

Proiectul "LUMEA COPIILOR " (PS1595)
 
 
Agent de gestiune: Consiliul Local Comanesti 
Finantare (dolari SUA): 45.358 $
Grant: 37.100 $
Contributie locala si din alte surse: 8.258 $
Finantarea proiectului a demarat in 20.07.2005 si s-a incheiat in 30.11.2006

Proiectul "LUMEA COPIILOR", din Comanesti a permis crearea unui instrument de lucru pentru socializarea si integrarea in viata comunitatii a copiilor cu dizabilitati rezidenti ai Caselor de copii apartinand Asociatiei "Robert Coll" si Asociatiei " Casa Lumina" din Cartierul "Zavoi".

De ce un proiect destinat copiilor cu dizabilitati ?

Mentalitatile invechite determinau familiile care aveau copii cu astfel de probleme sa pastreze tacere in ceea ce priveste existenta lor, preferand sa ii tina izolati in casa, in curte pentru a-i feri de momente neplacute in care erau luati in deradere sau chiar batjocoriti. Activitatea celor doua organizatii nonguvernamentale care se ocupau de aceste fiinte "vinovate" doar pentru ca prezentau handicap fizic sau psihic, a scos la lumina problematica acestui segment al populatiei. Astfel, aparitia acestor copii in zone publice de agrement, in parcuri, a socat o mare parte a comunitatii. Multi parinti de copii fara dizabilitati, au manifestat respingere fata de prezenta celor cu dizabilitati in spatiile de joaca si de relaxare, preferand sa paraseasca aceste spatii si sa interzica contactul copiilor lor cu adolescentii si copiii cu dizabilitati. In acest context a aparut necesitatea ca, acesti copii suferinzi o data prin handicapul fizic sau/ si psihic si a doua oara datorita respingerii manifestate in comunitate, sa aibe un spatiu in care sa poata iesi in aer liber, sa participe la activitati recreative, sa poata fi socializati prin contactul cu adolescenti si copii normali.

Acest deziderat s-a implinit prin finantarea acordata prin FRDS in cadrul SDSCM, finantare accesata de catre Consiliul Local Comanesti in parteneriat cu Asociatia "Robert Coll", Asociatia "Casa Lumina" si Scoala cu clasele I - VIII, Nr. 2 Comanesti.

Tapsanul cu iarba, copaci si 3 banci din vecinatatea celor doua ONG-uri, si a Scolii Nr. 2, aflat in inima cartierului "Zavoi" s-a transformat intr-un parc civilizat - spatiu public de joaca reamenajat, modernizat si dotat cu aparate de joaca realizate din fibra de sticla in forme curbe, conform cerintelor de ergonomie, in culori vii, pe cadru metalic rezistent, cu fiabilitate ridicata si care elimina pericolul de accidentare al copiilor; alei de acces (adaptate) la aparatele de joaca; teren de baschet/ handbal; banci de odihna; groapa cu nisip.

Activitatile proiectului sunt gandite in asa fel incat sa permita derularea actiunilor specifice copiilor cu dizabilitati, dar si a unor activitati comune la care participa atat copiii cu dizabilitati proveniti din institutii, fara apartinatori, beneficiari ai serviciilor tip rezidential, cat si copiii cu varsta prescolara si scolara cu domiciliul in Cartierul "Zavoi.

Pe durata implementarii proiectului, segmentul reprezentat de catre copiii cu dizabilitati in structura grupului de beneficiari, se prezenta astfel:
- 56 de copii de nationalitate romana;
- 18 de copii proveniti din familii de romi;
- baieti (63%) si fete (37%).
Acestor copii, li s-au adaugat copii colegi de generatie, locuitori ai Cartierului "Zavoi", care nu prezentau dizabilitati fizice sau psihice.
 
Dintre rezultatele imediate obtinute prin implementarea proiectului, remarcam:
- imbunatatirea conditiilor de viata pentru copiii cu dizabilitati;
- schimbarea perceptiei comunitatii in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati;
- implicarea autoritatilor locale in gasirea de solutii pentru rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilitati, una dintre solutii constand in incheierea/ facilitarea de parteneriate cu actori ai societatii civile.

Atributul OMULUI este OMENIA

Subliniem ca un castig cu totul special pentru comunitate, schimbarea perceptiei privind handicapul motor si psihic de catre parintii copiilor normali. Acestia, au invatat de la propriii fii si fiice ca omenia inseamna intai de toate acceptarea celui de linga tine, intelegerea lui si acordarea ajutorului in momentele de cumpana. Prieteniile formate intre copiii cu handicap si copiii normali, au fost exemple de OMENIE care au schimbat mentalitatile invechite.

La incheierea finantarii FRDS, intretinerea parcului a fost preluata de catre Primaria orasului Comanesti, astfel incat, aleile, mobilierul de joaca, bancile se gasesc in stare buna de exploatare, iar gardurile vii care deseneaza chenarele aleilor, prezinta estetica placuta privitorului reprezentat in prezent si de populatia varstnica.

2. "IMPREUNA PENTRU UN VIITOR MAI BUN" (PS1634)

Agent de gestiune: Asociatia PRORROM
Localizarea proiectului : orasul Comanesti, judetul Bacau
Finantare (dolari SUA): 43.483 $
Grant: 37.872 $
Contributie locala si din alte surse: 5.611 $
Finantarea proiectului a demarat in 18.07.2007 si s-a incheiat in 17.08.2008

Obiectivul proiectului a vizat infiintarea unui serviciu tip "after school" pentru un numar de 57 de copii proveniti din familii sarace din cartierul "Supan" in care procentul populatiei de etnie roma este de aproximativ 90 % .

Situatia creata de inchiderea minei

Populatia din aceasta zona a orasului Comanesti se confrunta cu grave probleme datorate nivelului foarte ridicat de saracie in care traieste.

In perioada in care Exploatarea Miniera Comanesti era deschisa, toti romii erau angajati cu carte de munca, persoanele cu forta fizica lucrand in subteran unde cistigul salarial era substantial, romii cu rezistenta fizica mai scazuta si cei accidentati lucrand la banda de carbune, la siloz si la sortare, munci care de asemenea aduceau venituri decente si permiteau conditii de viata familiilor cu membri numerosi. Romii din aceasta comunitate erau membri CAR si se caracterizu prin seriozitate si corectitudine.

Inchiderea minei, a afectat intr-un grad extrem de ridicat nivelul de viata al populatiei de etnie roma din acest cartier, numeroase persoane fiind pur si simplu muritoare de foame, printre norocosii comunitatii numarandu-se doar cei care au plecat la munca in alte orase ale tarii sau in strainatate. O parte dintre cei ramasi lucreaza cu ziua la descarcat saci cu legume in piata orasului iar altii prefera cersetoria. In acest context, cei mai afectati sunt copiii romi saraci.

Temele pentru acasa pot deveni o placere

Pentru derularea activitatilor, Scoala numarul 4 din cartierul "Supan", a pus la dispozitia proiectului, o sala de clasa care a fost modernizata si dotata astfel incat membrii grupului tinta - 57 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani, 29 apartinand populatiei majoritare iar 28 fiind de etnie roma - au avut asigurat suportul logistic necesar educatiei lor.

A fost infiintata o mini-biblioteca, noile achizitii de carte fiind in concordanta cu cerintele programelor scolare referitoare la lectura particulara a elevilor.

Pregatirea lectiilor zilnice efectuate cu suport din partea profesorilor educatori, a devenit o placere pentru copii, deoarece activitatea de invatare se face cu ajutorul calculatorului, inclusiv desenul, ceea ce a avut ca rezultat imbunatatirea abilitatilor elevilor de a utiliza COMPUTERUL, ca o "extensie" a omului modern. Implicarea ulterioara a copiilor in activitati extrascolare, in functie de varsta si preferinte (jocuri, cantece, lectura, pregatire programe artistice, navigare pe internet, concursuri), intregeste paleta serviciilor cultural-educativ-recreative oferite in cadrul mini-centrului social.

Comunitatea participa la sustinerea activitatilor

Tinandu-se cont de starea materiala si financiara precara a famiilor din care proveneau copiii din grupul tinta, pe parcursul proiectului a fost asigurata oferirea zilnica a unui supliment nutritiv constand in derivate din lapte, fructe, vitamine, miere precum si alte produse ambalate, primite de la diversi sponsori convinsi de seriozitatea institutiilor si persoanelor implicate in proiect dar si de utilitatea activitatilor derulate.

Concomitent cu activitatile desfasurate cu segmentul majoritar al beneficiarilor directi reprezentat de copii, au fost acordate servicii de consultanta pedagogica parintilor acestora, reprezentand cel de-al doilea segment al grupului tinta.

Rezultatele proiectului au fost vizibile in scurt timp. Astfel, imbunatatirea performantei scolare pentru copiii proveniti din comunitatile miniere sarace prin abordarea conceptului de sansa egala pentru toti, a fost masurata prin scaderea abandonului scolar; imbunatatirea perceptiei si atitudinii parintilor fata de actul educational s-a concretizat prin o relatie mai responsabila cu proprii copii in ceea ce priveste viitorul profesional, schimbarea perceptiei comunitatii în ceea ce priveste copiii proveniti din familii defavorizate, a condus, intrr-o prima etapa la implicarea sectorului privat in sprijinirea acestor copii, prin oferirea de sponsorizari pentru sustinerea suplimentului alimentar.

Generatia tanara reprezinta sansa comunitatii

Dupa incetarea finantarii FRDS, costurile anuale ale proiectului, in valoare de 22.431 $ sunt acoperite prin contributia Consiliului Local al orasului Comanesti in valoare de 8.582 $, contributia Asociatiei PRORROM in valoare de 13.449 $ si cea a Serviciului Public de Asistenta Sociala in valoare de 400 $. Prin eforturi, aceste costuri sunt sustinute de 4 ani, parteneriatul proiectului fiind convins ca investitia in generatia tanara, reprezinta sansa comunitatii in urmatorii ani.

3. "EURO SALUT

Centru de informare, prevenire si consiliere pentru copii si tineri aflati in situatii de risc" (PS1669)

Proiect implementat in orasul Comanesti, judetul Bacau
Agent de gestiune: Consiliul Local Comanesti
Finantare (dolari SUA): 48.053 $
Grant: 30.945 $
Contributie locala si din alte surse: 17.108 $
Proiectul a fost demarat in 15.10.2008 si finalizat in 20.09.2010

Comunitatea orasului Comanesti se confrunta cu problema absenteismului scolar la copiii proveniti din familii defavorizate. Saracia, lipsa supravegherii in familie, aspectele conflictuale din familiile proprii isi pun amprenta pe copii, care au rezultate scolare proaste, manifesta deseori stari de agitatie in grupurile de elevi si de prieteni si in societate, cad prada drogurilor si tentatiei de a comite infractiuni.

Un parteneriat extins in sprijinul copiilor in situatie de risc

Folosind oportunitatea de finantare oferita de FRDS, prin SDSCM, Consiliul Local Comanesti, a format un parteneriat amplu, in vederea elaborarii unei aplicatii prin care sa amelioreze situatia copiilor in situatie de risc. Astfel, au fost cooptate institutii si organizatii nonguvernamentale, agenti economici si specialisti voluntari: Centrul "EUROPE DIRECT" Comanesti, Asociatia "Robert Colle", Asociatia "PRORROM", Asociatia "CASA LUMINA", ASISTENTA SOCIALA - SPAS Comanesti, Politia de Proximitate, Liceul "Dimitrie Ghika" Comanesti, Spitalul Comanesti, patru Cabinete medicale Individuale, un medic diabetolog, 2 preoti de confesiune ortodoxa, un preot de confesiune catolica, toate cele 7 scoli din localitate, 3 agenti economici (o firma de contabilitate, o firma cu profil IT, si o firma specializata in consultanta pentru programe cu finantari externe).

Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului a vizat cresterea cu 68 % a accesului copiilor si tinerilor din comunitatea miniera Comanesti, aflati in situatii de risc, la servicii sociale de informare, prevenire si consiliere, care sa raspunda nevoilor lor imediate prin constientizarea si responsabilizarea tuturor actorilor locali fata de fenomenele cu caracter de risc.

Obiectivele specifice s-au transformat in instrumente de actiune in vederea stoparii fenomenului:

1. Crearea si dezvoltarea unei retele comunitare de interventie formata din principalii actori locali (asistenti sociali, psihologi, medici, profesori, politisti, preoti, avocati) pentru prevenirea delicventei juvenile si a comportamentelor deviante (risc de abandon scolar, inadaptare scolara, copii si tineri potentiali delincventi - comportament agresiv, infractiuni, contraventii, influenta nociva a grupului, consum de substante izotrope).
2. Instruirea unui numar de 30 de voluntari din orasul Comanesti in vederea dobandirii de cunostinte si abilitati despre prevenirea comportamentelor deviante ale copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc, astfel incat acesti voluntari sa fie apti si prompti in rezolvarea eficienta a cazurilor identificate.
3. Cresterea gradului de informare si adaptare sociala pentru un numar de 250 de copii din orasul Comanesti care sunt expusi riscului si marginalizarii sociale din cauza saraciei si a lipsei de informare.

Proiectul si-a atins scopul, activitatile desfasurate in cadrul Centrului avand mare cautare in randul elevilor, profesorilor cu precadere diriginti. Lunar, un numar de aproximativ 60 de copii primesc consiliere, iar un alt numar de 70 de elevi, participa la seminarii saptamanale organizate la cererea profesorilor diriginti.

De asemenea, este acordata consiliere parintilor, in vederea intelegerii situatiilor care se consuma in afara familiei si care pot influienta copilul sa adopte un comportament deviant sau sa cada prada abuzurilor diverse.

Intre titlurile seminariilor, intalnirilor de lucru, sedintelor de consiliere individuala sau de grup, se numara: ·

"Sa luptam impotriva abuzurilor sexuale" (Definitia abuzului sexual, Cine poate fi abuzatorul sexual, Semnele abuzului si violentei sexuale, Precautii neceare); ·
"De la absenta, la contraventie si infractiune" (Absenteismul in scoala, Devianta scolara - un fenomen normal? Principalele forme de manifestare a deviantei scolare);
"Delicventa juvenila - cazuri si moduri de aplanare" (Factorii de risc pentru comportamentul deviant al minorului, Hiperactibitate si impulsivitate, Rolul parintilor in dezvoltarea disciplinei si atitudinii juvenile, Influenta familiilor dezmembrate si al separarii cuplurilor asupra comportamentului devian al minorului, Privarea socio-economica, Influenta actului de scolarizare in producerea delicventei). 
"Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului"

"Sprijinirea copiilor cu parinti plecati in strainatate" (Copiii singuri acasa - aspecte calitative, Interventie psiho-sociala pentru prevenirea si combaterea efectelor neglijarii, Dezvoltarea abilitatilor si a comportamentelor pro-sociale, Ameliorarea conduitei scolare, etc.)

Lucrul in echipa a reprezentantilor membrilor parteneriatului extins, a dat rezultatele scontate, masurate prin:

· numarul de copii si adulti consiliati, informati in cadrul Centrului dar si in intalniri care au loc direct in scoli;
· buletin informativ editat lunar de catre membrii echipei de proiect, voluntari si beneficiari;
· baza de date cu beneficiarii - copii si tinerii identificati cu un comportament deviant;
· realizarea de protocoale la nivel local cu institutiile si ONG-urile implicate in protectia copilului; · un numar de 30 de voluntari instruiti;
· dezvoltarea perceptiei si atitudinii comunitatii fata de copii si tinerii aflati in situatii de risc;
· cresterea gradului de acces la servicii specializate pentru cei 250 de copii si tineri beneficiari;
· reducerea ratei abandonului scolar de la 0,6% la 0,5% si cresterea frecventei scolare;
· reducerea numarului de copii si tineri cu comportament deviant
· scaderea delicventei juvenile si a implicarii elevilor in savarsirea de contraventii si infractiuni.
 
Cele trei proiecte derulate in orasul Comanesti din judetul Bacau, sunt exemple de buna practica prin care se poate invata cum PARTENERIATUL in comunitate PREVINE, TRATEAZA, REZOLVA problemele, in vederea imbunatatirii vietii cetatenilor.

*  *  *

Centru comunitar Motivation (PS1052)

Locatia: Bragadiru, judetul Ilfov 

Agent de executare: Fundatia Motivation
Romania
Finantare :       66.213 $
Grant:              19.939 $
Contributie locala si alte surse: 46.274 $
 
Proiectul a demarat la 23.04.2002, si a fost finantat pe o perioada de 13 luni.

Grupul dezavantajat caruia se adreseaza este cel al tinerilor (din intreaga tara) cu handicap locomotor dobandit in urma unor accidente.

Deoarece majoritatea tinerilor cu handicap locomotor dobandit provin din familii sarace, nu au un loc de munca, sunt izolati si marginalizati de comunitatile din care fac parte si nu au resursele necesare, nu au nici acces la serviciile publice existente (ex: servicii de recuperare, pregatire vocationala, cursuri de calificare si ajutor pentru gasirea unui loc de munca). De aceea, proiectul si-a propus sa creeze premisele pentru reintegrarea sociala si profesionala a acestor persoane prin crearea unui centru comunitar multifunctional.

Spatiul, de dimensiuni impresionante (avea initial destinatia de camin cultural), a fost pus la dispozitia Fundatiei Motivation pe mai multi ani de catre Primaria din Bragadiru. Deoarece in starea lui initiala era imposibil de utilizat, a fost nevoie de eforturile mai multor finantatori pentru renovarea treptata si darea lui în functiune. O parte din aceasta cladire a fost amenajata cu contributia FRDS, creadu-se in acest mod spatii de cazare cu o capacitate de 14 locuri pentru tinerii care participa la stagiile de instruire organizate aici, precum si sali pentru activitatile de zi.

Beneficiarii proiectului finantat de FRDS, respectiv 94 de persoane cu handicap, participa la cele 3 stagii de instruire organizate de Fundatia Motivation care includ cursuri de pregatire profesionala, informare si consiliere, asistenta medicala si psihologica, actiuni culturale, sportive si educative etc., toate avand ca scop pregatirea tinerilor pentru o viata independenta, pe cat posibil.

Cu ajutorul organizatiei, in timpul finantarii, 7 dintre tineri si-au gasit un loc de munca in domeniul secretariatului si in alte domenii.

In centrul comunitar isi petrec timpul liber, se instruiesc si se formeaza pentru viata, copiii din comuna proveniti din familii sarace. Prezenta acestor copii in centru contribuie la schimbarea atitudinii comunitatii fata de persoanele cu handicap si la cresterea disponibilitatii de cunoastere a problemelor acestora.

Cheltuielile de intretinere a proiectului au fost preluate in intregime de catre Fundatia Motivation.

*  *  *

ACASA - Adapost pentru copii si adulti (PS0016)

Proiect implementat in Bucuresti, sectorul 1
Agent de executare: Asociatia "Casa Ioana"
Finantare :                                         34.502 $
Grant:                                                 19.534 $
Contributie locala si din alte surse: 14.968 $
Proiectul a fost demarat in 22.12.2000 si a fost finantat pe o perioada de 12 luni

In Bucuresti se estimeaza ca mai mult de 3.000 oameni locuiesc pe strada, fiind lipsiti de locuinta. Multi dintre cei care au devenit oameni ai strazii au multiple probleme. Schimbarile in viata de familie, lipsa unui loc de munca, saracia, stressul, pot conduce toate sau fiecare in parte la un anumit mod de viata, respectiv la fenomenul numit "oamenii strazii". Intre cauzele identificate, saracia constituie cel mai accentuat factor de risc pentru aceasta categorie de persoane, slabind capacitatea de integrare sociala si abilitatea de a a se adresa si de a folosi institutiile sociale.

Pentru a rezolva o parte dintre problemele cu care se confrunta oamenii strazii, Asociatia "Casa Ioana" a creat Adapostul de noapte ACASA. Cu ajutorul grantului FRDS, a fost marita capacitatea adapostului existent de la 30 la 50 de locuri prin crearea unei sectiuni de cazare separata pentru femei si copii. Partenerii in proiect, Organizatia Medici fara Frontiere si Directia de Asistenta Sociala a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), alaturi de autoritati locale, ONG-uri, spitale, politie si populatie, au luat parte la rezolvarea cazurilor persoanelor fara adapost.

Pe durata finantarii aproximativ 480 de persoane (barbati, femei si copii) au beneficiat de serviciile de cazare si masa oferite, de posibilitatea spalarii hainelor, etc. Dintre acestea, 102 persoane au fost reintegrate in comunitate (79 prin gasirea unei locuinte, 23 prin revenire in familia de provenienta) si 9 au fost internate in institutii de ingrijire pe termen lung.

Alte rezultate notabile: 57 de beneficiari au gasit un loc de munca; pentru 36 dintre ei au fost intocmite acte de identitate; 35 de persoane au beneficiat de asistenta medicala ambulatorie; 24 au fost ajutate sa se interneze in spital pentru ingrijire medicala.

Proiectul isi continua activitatile si in prezent sub coordonarea Asociatiei Casa Ioana in colaborare cu partenerii sai, fiind singurul adapost de noapte din Bucuresti.

*  *  *

"Sa nu stai cu mainile in san"

Centrul de zi pentru copii "Speranta"- Anina, judetul Caras - Severin (PS1629)
Agent de executare: Primaria Orasului Anina
Grant: 36.239 USD
Contributie locala: 13.734 USD

Initiativa infiintarii unui centru de zi pentru copii la Anina a apartinut autoritatilor locale, care si-au dorit sa ofere servicii de ingrijire copiilor din familiile dezavantajate, dupa terminarea orelor si pana seara. In timpul petrecut la centru, copiii urmau sa primeasca ajutor la teme, sa fie supravegheati in timpul orelor de joaca si sa participe la diverse activitati de grup.

Evaluand resursele pentru amenajarea centrului, dar mai ales pe cele pentru intretinerea ulterioara a acestuia, capacitatea centrului a fost stabilita la 50 de locuri. La prima selectie de beneficiari au fost identificati 430 de copii la nivelul localitatii care se incadrau in conditiile minime necesare pentru a beneficia de serviciile centrului. Din acest motiv au fost selectati 50 de copii aflati in situatiile cele mai grave. Pentru a raspunde cererii mari de servicii, in mod echitabil, s-a hotarat ca centrul sa ofere servicii pentru o perioada de 6 luni unei grupe de cate 50 de copii, dupa care centrul sa ia in ingrijire alti 50 de copii.

Resursele financiare accesate prin FRDS au acoperit costurile renovarii cladirii in care isi desfasoara activitatea centrul de zi si functionarea lui pentru cateva luni de zile. Rezultatele proiectului au devenit observabile inca dupa primele luni de activitate. Serviciile Centrului de zi "Speranta" s-au adresat familiilor nevoiase, care nu isi permit sa ofere copiilor minimul necesar pentru un trai decent. Dupa scoala, elevilor li se organizeaza un program de lectii si joaca, li se ofera o masa si sunt supravegheati in permanenta. Beneficiarii au declarat ca acest proiect le-a fost de mare ajutor, intrucat copiii lor sunt bine ingrijiti iar rezultatele lor scolare s-au îmbunatatit, in termeni de performanta scolara, astfel incat centrul si-a demonstrat utilitatea si eficacitatea serviciilor prestate. Singura nemultumire a membrilor comunitatii a fost cea legata de capacitatea redusa a centrului, care face ca doar copiii din familiile cele mai sarace sa poata beneficia de servicii.

"Eu vreau sa spun, si m-a impresionat enorm, am vazut copii care au intrat in centru, care nu stiau sa salute, nu stiau sa spuna o poezie, nu stiau sa se comporte in societate, erau straini asa, erau putin salbatici, sa zic intre ghilimele. Iar dupa cateva luni acei copii stiau ss se comporte, participau la tot felul de activitati, spuneau poezii, erau mai bine imbracati si spalati pentru ca na…, nu aveau conditii acasa. Iar aici deja nu era ajutorul din punct de vedere al hranei, dar era si al îmbracamintei, se vedea o schimbare in cateva luni." (viceprimar Anina)

Dincolo de sprijinul oferit copiilor, proiectul, finantat prin Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere, a servit drept exemplu de buna practica pentru unii dintre membrii comunitatii, care s-au implicat ulterior in accesarea unor fonduri FRDS prin proiecte menite sa rezolve alte probleme ale localitatii, in special in domeniul infrastructurii.

"Pai, primul impact, asa de departe, adica de la vedere, a fost ca e un exemplu de bune practici, un exemplu ca poti, adica sa nu stai cu mainile in san, exista finantatori, sigur ca nu-i usor, ca asa toata lumea ar accesa." (coordonator proiect, Anina).