Fondul Roman de Dezvoltare Sociala
   
" O organizatie pentru oameni si problemele lor "
Despre noi • Istoric
Istoric

 
1997 -
Guvernul Romaniei identifica nevoia unui program de reducere a saraciei si crestere a initiativei locale. Incepe pregatirea pentru infiintarea unei organizatii care sa poata pilota initiative si abordari noi.

1998 - Parlamentul Romaniei aproba infiintarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, pe o perioada initiala de 4 ani, prin Legea 129/1998.

1999 - Incepe derularea proiectului guvernamental Fondul de dezvoltare sociala, destinat reducerii saraciei, finantat din imprumut de la Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

2000 - FRDS si comunitatea locala inaugureaza proiectul "Podul Sperantei" din judetul Braila, primul proiect finalizat, cu participarea Presedintelui Romaniei si a vicepresedintelui Bancii Mondiale;
         - Metro Media Transilvania realizeaza prima evaluare de impact asupra beneficiarilor. Evaluarea arata ca beneficiarii sunt satisfacuti, manifesta incredere in viitor si sunt dispusi sa se mai implice in proiecte. Toate proiectele ce urmeaza sunt evaluate de companii specializate, rezultatele devenind publice.

2001 - Pe baza rezultatelor obtinute, FRDS primeste finantare paralela pentru proiectul Fondul de Dezvoltare Sociala, in valoare de 10 milioane dolari SUA dintr-un imprumut al Guvernului Romaniei la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
         - FRDS primeste un sprijin de 1 milion de lire sterline din parte Ambasadei Marii Britanii, reprezentand servicii de consultanta pentru cresterea capacitatii organizationale;
         - Realizarile obtinute si recunoasterea beneficiarilor, conduc la extinderea pe perioada nederminata a functionarii FRDS, prin modificarea Legii 129/1998;
         - Proiectul Fondul de dezvoltare sociala primeste calificativul "Highly Satisfactory" din partea Bancii Mondiale, la evaluarea anuala a portofoliului de proiecte.

2002 - Incepe derularea fazei a II-a a proiectului Fondul de dezvoltare sociala, cu un buget total de 26 milioane de dolari SUA;
          - Se infiinteaza Unitatea de Studii, Analize si Sinteza formata din 2 sociologi, destinata evaluarii permanente a proceselor si impactului;
          - Se infiinteaza prima sucursala, la Iasi;
          - Directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud viziteaza proiectul de activitati geneartoare de venit de la Homorod, judetul Brasov.

2003 - Incepe implementarea "Proiectului de Dezvoltare Rurala" - componenta "fereastra comunitara", destinat dezvoltarii infrastructurii in mediul rural;

2004 - Se infiinteaza a doua sucursala, la Alba Iulia;
          - FRDS primeste sa deruleze Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere (faza pilot), componenta a proiectului Inchiderea minelor si atenuarea impactului social;
          - Proiectul local din satul Sahastru, judetul Vrancea este prezentat ca exemplu de buna practica in sedinta de Guvern de evaluare a portofoliului de proiecte finantate din imprumuturi.

2005 - Shigheo Katsu, vicepresedintele Bancii Mondiale viziteaza drumul realizat prin proiectul
finantat in satul Movila Oii, judetul Buzau.

2006 - Se finalizeaza Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere faza pilot (90 de proiecte);
          - In urma rezultatelor obtinute, FRDS primeste sa deruleze o noua schema de finantare SDSCM, componenta a unui nou proiect, Inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerare socio-economica.
          - FRDS aplica la Roma Education Fund si primeste un grant de 0,1 milioane Euro pentru a derula, in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, proiectul "Educatie pentru angajare civica in comunitatile de romi.

2007 - Se finalizeaza proiectului Fondul de dezvoltare sociala, in cadrul caruia au fost finantate in limita fondurilor (din cele 3.450 de cereri de finantare primite) 935 de proiecte;
          - Demareaza Programul de Interventii Prioritare, destinat celor mai sarace comunitati de romi, parte integranta a Proiectului de Incluziune Sociala.

2008 - FRDS, in calitate de partener, participa la derularea proiectului strategic finantat de Fondul Social European prin POSDRU "Un viitor mai bun pentru femei".

2009 - FRDS, in calitate de beneficiar, primeste finantare pentru proiectul strategic finantat de Fondul Social European prin POSDRU, "ESPAS - Economia sociala ca abordare strategica a dezvoltarii locale, prin crearea si managementul intreprinderilor sociale".

2010 - SDSCM se extinde ca durata de implementare (pana in noiembrie 2011) si sume alocate (se majoreaza valoarea totala a componentei cu 4 mil. Dolari SUA) in vederea absorbirii sumelor redistribuite de la alte componente. Ca urmare se deschide finantarea pentru alte 50 de proiecte in zone miniere, din lista de asteptare.
        - FRDS realizeaza in cadrul proiectului  "Combaterea discriminarii si cresterea potentialului de angajare a femeilor din mediul rural" finantat prin POS DRU Analiza programelor/planurilor adoptate in UE in domeniul participarii femeilor pe piata muncii, Analiza situatiei specifice a femeilor in raport cu piata muncii si Catalogul de bune practici.

2011 - PIP - Proiectul de Interventii Prioritare se extinde ca durata de implementare (pana la 01/03/2013) si sume alocate. Bugetul proiectului creste cu peste 2 milioane de Euro, intreaga suma suplimentara fiind destinata finantarii de noi subproiecte integrate adresate comunitatilor sarace de romi.

2012 - FRDS este desemnat Operator de Program pentru componenta "Copii si tineri aflati în situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale" din cadrul Mecanismul Spatiului Economic European 2009-2014 (SEE 2009-2014).
          - Se finalizeaza programul de finantare SDSCM in cadrul caruia au fost finantate 245 de proiecte. 

2013 - PIP - Proiectul de Interventii Prioritare se extinde ca durata de implementare (pana la 30/06/2014).