Fondul Roman de Dezvoltare Sociala
   
" O organizatie pentru oameni si problemele lor "
Exemple bune practici • Proiecte integrate
Proiecte integrate

 

Exemple de proiecte integrate adresate comunitatilor de romi

- "Un viitor mai bun" comunitatea Obor, orasul Alesd, judetul Bihor 

- Centrul Social Multifunctional pentru populatie de etnie roma Chiojdeni, judetul Vrancea

-  "Imbunatatirea conditiilor de viata pentru comunitatea de romi Colonia Bistritei-Buhusi"  judetul Bacau

"Un pas inainte" comuna Tudora, judetul Botosani 

Proiecte finalizate la sfarsitul anului 2011

 

*  *  * 

Acum putem spera la un viitor mai bun

"Un viitor mai bun" comunitatea Obor, orasul Alesd, judetul Bihor 

Grant: 124. 537 euro 

Contributie locala si din alte surse: 18.752 euro

Membri comunitatii de romi Obor din orasul Alesd, confruntati cu probleme multiple precum saracia, conditiile precare de locuit, nivelul de educatie scazut, lipsa locurilor de munca, accesul redus la servicii medicale, s-au constituit intr-un grup de initiativa care, sprijint de Primaria Orasului Alesd si Fundatia Ruhama, au elaborat un proiect integrat menit sa imbunatateasca nivelul de trai in comunitate.

Proiectul finantat cu fonduri de la Guvernul Romaniei prin FRDS in cadrul Programului de Interventii Prioritare (PIP), derulat in perioada octombrie 2008 - iunie 2010, a avut doua componente:

  • infiintarea unei Bai publice locale;

Baia publica locala raspunde necesitatii de asigurare a igienei membrilor familiilor de romi care nu dispun de conditii in locuintele proprii. Pentru a raspunde numarului mare de solicitari a serviciilor specifice (dus corporal, spalatul rufelor in masini automate) sunt intocmite planificari saptamanale.

  • infiintarea unui Centru de zi pentru copii.

Centrul de Zi pentru copii are o capacitate de 25 de locuri si se adreseaza copiilor care au abandonat scoala si nu au depasit cu 2 ani varsta de scolarizare, copiilor scolari in clasele I-IV cu risc de abandon scolar datorat fracventei scolare reduse sau performante scolare scazute si copiilor care provin din familii cu probleme sociale grave. In urma analizarii performantelor obtinute cu primele trei grupuri a cate 25 de copii, incepand cu luna septembrie 2011, au fost cooptati cu prioritate elevi din clasa I. Rezultatele sunt foarte bune, copiii romi ajungand si depasind uneori nivelul celorlalti copii din scoala. In centru este oferit deasemenea sprijin pentru efectuarea temelor, deprinderea de abilitati de baza de viata si rezolvarea problemelor personale si familiale prin actiuni de mediere asigurata de echipa centrului.

La un an de la inchiderea finantarii FRDS, prin efort local pentru atragerea de fonduri, Centrul de zi a fost dublat de un Centru de informare si consilere care se adreseaza unui numar de 300 de adulti din comunitate; ei beneficiaza de informare si consiliere, sprijin pentru accesarea unui loc de munca, pentru accesarea resurselor institutionale si dezvolatrea de noi abilitati si roluri.

 

*  *  *

Un pas inainte pentru sanatatea comunitatii

 "Imbunatatirea conditiilor de viata pentru comunitatea de romi Colonia Bistritei-Buhusi" -orasul Buhusi, judetul Bacau (PC0091) 

Grant:                                              120.600 euro

Contributie locala si din alte surse:  28.076 euro

Proiectul a demarat la sfirsitul anului 2009 si va fi incheiat in luna mai 2012

O comunitate saraca

Colonia Bistritei Buhusi se afla situata la periferia orasului Buhusi, la aproximativ 1 Km de drumul national Bacau-Piatra Neamt.

Se spune ca intregul oras a depins de fabrica de postavuri, iar odata cu desfiintarea acesteia, orasul a devenit trist, fara viata, cu oameni incercand din rasputeri sa-si asigure existenta zilnica.

Comunitatea din Colonia Bistritei este formata din 600 de persoane de etnie romacare traiesc in conditii de saracie extrema, principala sursa de venit in anul 2009, fiind venitul minim garant. Paradoxal dar, numarul mare al romilor saraci, facuse ca intr-un timp, ei sa fie ignorati atat de autoritati cat si de ceilalti cetateni. Nu exista "colonist" de peste 18 ani care sa nu fi avut probleme cu politia. Cele peste 600 de persoane traiesc în 20 de gospodarii cu chirie si in 5 cladiri proprietate personala, gospodariile fiind insalubre, neracordate la reteaua de apa si canal a orasului, principala sursa de apa potabila fiind reprezentata de doua cismele. Totusi, peste 90 % din gospodarii sunt racordate la sistemul national de electricitate.In perioada in care a functionat fabrica de postavuri, Colonia Bistritei era un cartier select, locuit de specialisti straini si romani, angajati ai fabricii. Odata cu plecarea acestora si ocuparea cladirilor de catre persoanele de etnie roma, aceasta zona a devenit "pata" urata a orasului. Multe dintre locuinte sunt suprapopulate, in doua camere putand locui si cate 18-20 de persoane, iar toaletele lipsesc in numeroase cazuri chiar si din curte.

Comunitatea de romi si Primaria Buhusi cauta solutii

In acest context, a aparut necesitatea atragerii de fonduri in vederea rezolvarii problemelor din comunitate. Oportunitatea oferita de catre FRDS in cadrul Programului de Interventii Prioritare, a fost fructificata in beneficiul comunitatii, prin elaborarea, aplicarea si implementarea unui proiect integrat. Pentru aceasta, un grup de initiativa format din persoane de etnie roma, sprijinit de expertul-facilitator al FRDS, a convins Primaria Orasului Buhusi, sa fie aplicantul acestui proiect. Campania de culegere de date si de consultare a populatiei de etnie roma, a permis stabilirea obiectivului proiectului, el fiind rezolvare a doua dintre problemele care grevau calitatea vietii membrilor comunitatii si anume, conditiile de igiena precara in lipsa bailor din locuinte si nivelul de educatie sanitara scazut.

Baia publica si educatia pentru sanatate - o prioritate

Proiectul integrat "Imbunatatirea conditiilor de viata pentru comunitatea de romi Colonia Bistritei-Buhusi" are ca obiectiv general cresterea nivelului de educatie, de socializare si a starii de sanatate a locuitorilor din comunitatea de romi a orasul Buhusi, prin facilitarea accesului la informatii si prin crearea unor conditii minime de asigurare a igienei corporale in conditii decente. Obiectivele specifice ale acestui proiect constau in constructia unei bai publice si a unui centru de consiliere medicala in care sa fie oferite servicii de informare si educare sanitara, medicala si de igiena.  

Noua baie comunala  are o arie desfasurata de 226,29 mp, cu o suprafata  construita la sol 75,43 mp, cu un numar de 3 nivele (D+P+1E), suprafata construita fiind de 750 mp.

Proiectul este o alternativa la situatia actuala care contribuie la:

·        cresterea stimei de sine a membrilor comunitatii Colonia Bistritei Buhusi,
·        crearea si pastrarea unor deprinderi igienico-sanitare,
·        conturarea identitatii comunitatii de romi,

prin :

-  activitatiinstructiv-educative: supraveghere medicala, indrumare, orientare, consiliere, cercuri de pregatire;
 -  servicii sociale: terapie psiho-sociala individuala si de grup, consiliere, mediere, formarea deprinderilor de igiena si autogospodarire.

Baia comunala care deserveste cele peste 100 de familii de romi este foarte apreciata de catre beneficiari, la fel si punctul sanitar precum si cel de informatii dotat cu calculatoare.

Pe parcursul proiectului, familiile de romi primesc pachete cu materiale igienice care sunt necesare pastrarea curateniei si a igienei personale, in scopul formarii unor deprinderi de igiena personala.

Au pus umarul la acest proiect...

Proiectul reprezinta un real castig pentru comunitate si o mandrie pentru cei care au contribuit la realizarea acestuia - reprezentantii comunitatii rome membri  ai Unitatii Locale de Monitorizare si ai Grupului de Initiativa roma: Mihai CHIRITA, Constantin PURICA, Cornelia GRUIA, Alexandru MIRZA, Mihaela MASICA si Gabriela STAN care, impreuna cu coordonatorul de proiect Oana TIMOFTE, membrii Grupului de coordonare si ai celui de Implementare si nu in ultimul rand cu primarul orasului Buhusi domnul Ionel TURCEA, au depus toate eforturile pentru realizarea lucrarilor in timpul planificat.

"Acest proiect nu s-ar fi realizat fara ajutorul permanent a reprezentantilor FRDS, care impreuna cu echipa de implementare, au reusit sa rezolve toate obstacolele intalnite si sa finalizeze aceste proiect benefic pentru comunitatea roma."declara doamna Oana TIMOFTE, coordonatorul proiectului.

*  *  *

Cursa pentru schimbare

"Un pas inainte" comuna Tudora, judetul Botosani (PC0089)

Grant:                                                94.848 euro
Contributie locala si din alte surse: 34.380 euro
Proiectul a fost demarat in luna noiembrie 2009 si va fi incheiat in luna mai 2012

Comunitatea din Turbata

Atestarea documentara a localitatii Tudora, dateaza din 6 ianuarie 1395, ca proprietate a parcalabului Sendrea, sfetnic al lui Stefan cel Mare si Sfant. Astazi, comuna Tudora este asezata in partea de SV a judetului Botosani, la 36 de km fata de municipiul resedinta de judet.

Comunitatea Turbata din comuna Tudora, nu este foarte veche, fiind localizata initial pe Valea Siretului si formata din maxim 10 familii, care locuiau in bordeie de pamant (familiile Bradu si Badarau). Inundatiile din 1972 au afectat mica comunitate care a fost salvata prin transbordarea locuitorilor cu barcile. Ulterior comunitatea a fost mutata in locatia in care se gaseste si in prezent.

Majoritatea membrilor comunitatii beneficiaza de ajutor social. Comunitatea Turbata este tanara, formata din 102 persoane de etnie roma, cei peste 60 de ani fiind putini la numar, majoritatea fiind reprezentata de familii tinere (pana in 40 de ani), cu numerosi copii. Cele 27 de familii, locuiesc si cate 2 sau chiar 3 in aceeasi locuinta.

Hotararea membrilor comunitatii de a gasi rezolvari pentru problemele cu care se confrunta, a determinat o prezenta numeroasa la intalnirile de lucru in care au fost identificate, prioritizate problemele si propuse solutii de rezolvare. Dintre principalele probleme amintim: lipsa apei potabile, lipsa unor grupuri sanitare amenajate corespunzator, lipsa unor locuri noi de casa pentru familiile tinere (aglomerarea fiind mare în casele existente), lipsa veniturilor pentru familiile rome care sa asigure un trai decent, case aflate in stare de degradare.

Includerea comunei Tudora in grupul localitatilor in care a fost derulata etapa pilot a Programului de Interventii Prioritare (PIP) de catre FRDS, a reprezentat sansa comunitatii de romi, de a incepe Cursa pentru schimbare, prin rezolvarea unor importante probleme care grevau calitatea vietii locuitorilor din catunul Turbata.

Initiativa le apartine

Un grup de initiativa alcatuit din 32 de persoane, si-a ales reprezentantii: Dumitru BADARAU - presedinte, Maria BADARAU- vicepresedinte, Cristina BADARAU - secretar. Ajutati de expertii FRDS si sustinuti de catre reprezentantii autoritatilor locale respectiv Aurel LESUC -Primarul comunei Tudora, Constantin COCOREANU - referent specialitate Primaria Tudora - coordonator proiect, Elena DASCALU - contabila Primaria Tudora si contabil proiect, s-a reusit elaborarea, aplicarea si implementarea cu succes, a unui proiect integrat ale carui componente de mica infrastructura si de servicii sociale comunitare, au determinat imbunatatiri in viata cetatenilor romi.

Obiectivele propuse de proiect au fost:

·        Aducerea apei potabile in comunitate;
·        Realizarea unui grup sanitar public
·        Campanie de constientizare si sanatate.

Pe parcursul implemenarii proiectului, a fost extinsa reteaua de distributie a apei potabile (in lungime de 1380 m) prin bransare la sistemul de alimentare cu apa a localitatii Tudora, a fost  construit un grup sanitar public avand in componenta WC-uri, lavoare si dusuri incalzite prin centrala termica proprie, grupul sanitar public fiind racordat la energie electrica 220V. De asemenea a fost realizata canalizarea menajera in lungime totala de 20 m si statia de epurare compacta pentu un debit Q = 20 mc/zi cu gura de varsare pentru evacuarea in emisar (raul Turbata ).

Complementaritatea celor doua tipuri de activitati (mica infrastructura si social) asigura prezenta in comunitate a elementului esential al vietii - APA - in parametri si conditii care sa conduca pe termen lung la imbunatatirea semnificativa a starii de sanatate a populatiei care beneficiaza si de servicii permanente de ingrijire a sanatatii. Se urmareste astfel, reducerea cu 40% incidenta afectiunilor generate in principal de conditiile insalubre de locuit si igiena deficitara.

Impreuna au stabilit regulile

"Pentru buna desfasurare si atingerea obiectivelor propuse in cadrul acestui proiect a fost elaborat Programul de functionare a grupului sanitar public imediat dupa  finalizarea constructiilor obiectivului de infrastructura si achizitia de bunuri. Serviciile sunt disponibile permanent pentru toti beneficiarii din comunitatea roma, doar unele componente avand un program care implica utilizarea lor cateva zile pe saptamana (igiena corporala - utilizare dusuri, masina de spalat). Acest program este  stabilit de catre membrii comunitatii, in functie de nevoile reale de utilizare, avand in vedere si eficienta utilizarii resurselor (apa, energie electrica).

Intalnirile periodice, au avut in vedere informarea membrilor comunitatii referitor la regulile de igiena individuala si a familiei, cu scopul prevenirii unor viitoare afectiuni cu incidenta ridicata in prezent, datorate in principal conditiilor insalubre de locuit  si igienei defectuoase. Medicul de familie CMI Dr. Luca Gheorghe din  comuna impreuna cu asistentele comunitare, au coordonat aceste  activitati, rezultatul dorit fiind constientizarea importantei igienei, insusirea regulilor de baza in privinta igienei familiei si conduitei preventive, precum si respectarea si intretinerea spatiilor baii publice." ... extras din pliantul oficial al proiectului.

Toate aceste elemente, impreuna cu alte activitati derulate in cadrul proiectului, conduc pe termen scurt si mediu, la intarirea coeziunii comunitare in catunul Turbata din comuna Tudora a judetului Botosani.

*  *  *

Istoria nasterii unui parteneriat

"Centrul Social Multifunctional pentru populatie de etnie roma Chiojdeni"

Grant : 123. 090 euro

Contributie : 12.717 euro

Comuna Chiojdeni, situata in partea de sud a judetului Vrancea, pe valea raului Ramnicu-Sarat, in zona de deal spre munte, are in componenta 8 sate: Chiojdeni (resedinta), Catauti, Lojnita, Luncile, Maracini, Podurile, Seciu, Tulburea.

Folosind oportunitatea oferita de catre Fondul Roman de Dezvoltare Sociala in cadrul Programului de Interventii Prioritare, un grup de initiativa format din persoane de etnie roma din satul Luncile, a reusit mobilizarea comunitatii in vederea elaborarii si aplicarii unui proiect integrat in cadrul caruia a fost infiintat un Centru Social Multifunctional.

Initiativa a fost sustinuta de catre Primaria comunei Chiojdeni care a acceptat sa fie aplicantul proiectului si care, impreuna cu facilitatorul FRDS, a sustinut activitatile de culegere a datelor, de consultare a populatiei de etnie roma si de scriere a aplicatiei.

Pe parcursul implementarii proiectului, a fost construita cladirea Centrului Social Multifunctional si, incepand cu luna mai 2011, au fost deschise serviciile adresate cetatenilor romi prin intermediul carora se doreste imbunatatirea calitatii vietii celor 700 de cetateni de etnie roma din comunitate. Aceste servicii sunt de tip centru de zi (activitati after school, activitati recreative, culturale, sportive) pentru copii si adolescenti, prin care se urmareste prevenirea abandonului scolar si imbunatatirea performantelor scolare. De asemenea sunt facute informari si acordata consiliere pe teme medicale si sociale pentru persoanele adulte.

Deschiderea oficiala a Centrului Social Multifunctional Chiojdeni, a avut loc cu ocazia Zilei Internationale a Copilului (1 iunie 2011) prin organizarea unei ceremonii care a cuprins si un program cultural dedicat copiilor si adolescentilor.

La aproape un an de functionare, activitatile Centrului sunt derulate cu regularitate, satisfactia persoanelor de etnie roma masurandu-se prin numarul mare de beneficiari ai serviciilor oferite in cadrul acestei institutii.

Si acum, sa ne amintim despre reticenta acelorasi romi, astazi beneficiari ai increderii proprii si lucrului in echipa care, initial declarau: "Noi nu am fost ajutati vreodata sa construim ceva in comunitate si nu dorim sa ni se faca promisiuni ce nu vor fi onorate, noi nu dorim sa fim folositi ca masa de votare". Increderea s-a instalat pe baza discutiilor, informatiilor, explicatiilor oferite romilor din comunitate, de catre facilitatorii, evaluatorii, supervizorii FRDS, cetatenii romi din grupul de initiativa si reprezentantii Primariei. Astfel a fost perceputa importanta pentru comunitate a realizarii proiectului, profilul activitatilor sociale ce vor fi derulate in folosul etnicilor romi, impactul pozitiv al acestor activitati asupra intregii comunitati cu precadere asupra copiilor si a tinerilor romi, determinand obtinerea acordului comunitatii in vederea realizarii proiectului integrat.

Iata istoria nasterii unui parteneriat extins care a cuprins intreaga comunitate roma, reprezentantii acesteia (Grupul de Initiativa, Unitatea Locala de Monitorizare), Autoritatea Publica Locala, Grupul de Implementare al Proiectului, Coordonatorul de proiect, fiecare dintre cei implicati dand dovada de profesionalism in implementare si dorinta de realizare a obiectivelor propuse. Sa mentionam si numele acelor persoane de etnie roma care, au crezut ca se poate si au reusit sa coaguleze intreaga comunitate: Ionel STAN - presedinte, Marcel IOSIF - vicepresedinte, Mugurel MANCA - secretar (Grup de Initiativa), Gheorghita STAN - presedinte, Gabriel IOSIF - membru, Mirela STAN - membru, Georgian DOBRA - agent MEP (Unitatea Locala de Monitorizare). Coordonatorul proiectului a fost expertul pentru problemele romilor din Primaria comunei Chiojdeni - Danut TANASE, ajutat in procesul de implementare de catre persoane din localitate, reprezentante ale populatiei majoritare si anume, Mia SECARA - contabilitate, Mariana SOARE - invatator, Liviu BOBOC - profesor supraveghetor.

Implicarea comunitatii rome in realizarea proiectului, a deplasat responsabilitatea si pe ''umerii'' acestei etnii, demonstrand populatiei rome ca situatia intregii comunitati poate fi imbunatatita prin implicarea ei in elaborarea si implementarea unor proiecte finantate din fonduri europene. In interiorul comunitatii rome, simtul responsabilitatii, a binelui comunitatii si a participarii colective la viata sociala a intregii comunitati, a cunoscut o vizibila ascensiune.

In acelasi timp, cooperarea exemplara dintre comunitate si Primaria comunei Chiojdeni, a demonstrat autoritatilor publice locale ca romii sunt persoane de incredere, eficiente in asumarea responsabilitatilor, aspect care vorbeste despre necesitatea cooptarii lor in toate activitatile comunei, ca participanti activi la viata sociala a comunei, ca cetateni care isi pot aduce contributia la imbunatatirea conditiilor de viata ale societatii in care traiesc.

*  *  *